Espresso

Verschillende schijven om koffiebonen te malen: welke is de beste?

Volautomatische espressomachines zijn er in vele soorten en maten. Als je op zoek bent naar een écht goede volautomatische espressomachine met ingebouwde koffiemaler, heb je vast ook gezien dat er verschillende soorten ingebouwde maalschijven zijn. Je vraagt je nu vast af welk materiaal maalschijf het beste is. Daarom nemen we speciaal voor jou de maalschijven in volautomatische espressomachines met ingebouwde koffiemaler onder de loep. Zo maak jij in de winkel of online de beste keuze.

Metalen schijven

Wanneer een volautomatische espressomachine met ingebouwde koffiemolen wordt geleverd met metalen schijven, dan is dit bijna altijd in roestvrijstalen uitvoering. Aangezien de bonen in het apparaat met water in aanraking komen, gaan de roestvrijstalen maalschijven lang mee. Het grootste voordeel is ook gelijk het grootste nadeel: metalen schijven zijn relatief goedkoop. Door de wrijving maken de schijven warmte en dit beïnvloedt de smaak van de koffiebonen tijdens het maalproces. Het verschil in smaak zal niet iedereen opvallen, alleen de echte koffieliefhebber zal het verschil in smaak wel waar te nemen.

Wil je toch wat geld besparen op een koffiemachine, let dan vooral op de maalsnelheid van de motor in het apparaat. Hoe langzamer de koffiemachine maalt, hoe minder hitte er vrij komt. Een langzaam maalproces heeft dus een positieve invloed op de smaak van de koffie.

Keramische schijven

De beste schijven die je kan krijgen zijn van keramisch materiaal. Keramiek is onverslijtbaar en gaan daardoor ontzettend lang mee. In tegenstelling tot de metalen schijven zijn ze ook nog eens hittebestendig. De smaak van je espresso blijft dus helemaal intact tijdens het maalproces. De schijven produceren geen hitte en daarom passen ze ook beter in kleinere koffiemolens of in volautomatische espressomachines met ingebouwde koffiemolens. Het grote nadeel van de schijven van keramiek is echter wel de prijs. Deze zijn aanzienlijk duurder dan metalen schijven. Je haalt de investering in een goede espressomachine er vaak wel uit door de langere levensduur van het apparaat.

Platte maalschijven

Platte maalschijven zijn gewoon twee ronde, platte schijven. Aan de uiteinden zitten er randen met kartels. Platte maalschijven in een espressomachine zorgen voor een gelijkmatige maling. Als het water door de gemalen koffie wordt gefilterd, komt de smaak optimaal naar voren. Ook zitten aan deze schijven weer een nadeel. Net als metalen schijven geven ze ook wat meer warmte af. Zoals je al eerder hebt gelezen, kan dit de smaak van de koffie enigszins veranderen. De beste platte schijven zijn dus gemaakt van keramiek en niet van metaal.

Conische maalschijven

Conische maalschijven zien er dus uit als een ‘cone’, oftewel een kegel. Een van de voordelen van het kegelvormige maalmechanisme is, dat ze de koffiebonen zeer fijn kunnen malen. Dit systeem vind je onder andere in de Nivona volautomaat espressomachines. Een ander voordeel is dat ze weinig warmte afgeven. Ze zijn dus ook geschikt als ze van metaal zijn gemaakt. De maling van het conische maalsysteem is dat de maling iets minder gelijkmatig is. Je levert daardoor iets in op de smaakextractie. Voordeel is wel dat de smaak behouden blijft, omdat er geen hitte vrijkomt tijdens de maling.

Heb jij advies nodig over het beste systeem in je espressomachine? Vraag het dan aan de specialisten van Espresso Expert.

T:   020 – 2442747
E: klantenservice@espresso-expert.nl

Geef een reactie